God søvn er svært viktig i hverdagen, det vet alle som har sovet dårlig over tid. Manglende søvn, eller urolig søvn, gjør at du står opp uten å være uthvilt – og dagen får en dårlig start. På lang sikt kan konsekvensene være alvorlige, både med tanke på helse og velvære. Derfor er det også viktig å bruke tid på å finne en seng som virkelig legger til rette for optimal søvnkvalitet.

En seng som er tilpasset deg – ikke omvendt

Det er selvfølgelig viktig at sengen du velger passer til boligen din, både når det gjelder størrelse, stil og fargevalg. Samtidig er det uten tvil de funksjonelle aspektene som bør vurderes først. Alle mennesker er unike, og det finnes ingen definitive fasitsvar når det gjelder for eksempel fasthet eller høyde på sengen. Noen foretrekker en fastere madrass, andre vil gjerne ha et mykere alternativ. Mange setter pris på en litt høyere kontinentalseng, men en lavere rammemadrass eller sengeramme kan også være en god løsning.

Det er viktig å ta utgangspunkt i egne søvnvaner. De aller fleste har et forhold til sine preferanser, ikke minst basert på nåværende seng og madrass. Derfor er det også mulig å handle seng, madrass og tilbehør på nett – basert på beskrivelse av madrassens og sengens egenskaper. Spesialiserte leverandører som Bedre netter har dessuten tilgjengelige kundeservice, som kan bistå med råd om en sengeløsning som faktisk er tilpasset deg.

Rammemadrass, overmadrass og materialer

For noen er det selvfølgelig mulig å sove godt på en tynn madrass i skum, men det er jo også noen som sover godt på tynne liggeunderlag i telt. De aller fleste nordmenn velger en litt høyere komfort, med kombinasjonen bunn, fjærmadrass og overmadrass – det som samlet blir en såkalt kontinentalseng. Fordelen med kontinentalsengen er høyden, i og med at bunnen og fjærmadrassen er betydelig høyere enn sengeramme med madrass, eller en frittstående rammemadrass med bein.

Alle delene i sengen påvirker komforten, og det er mulig å bygge en mengde forskjellige kombinasjoner. I stort er bunnen viktig for støtte og stabilitet, og fjærmadrassen gir både ekstra støtte og komfort. Dessuten er fjærmadrassen, i kombinasjon med overmadrassen, viktig for ventilasjon og fukttransport. Husk på at alle mennesker svetter noe i løpet av natten, og det er mange som har opplevd hvor ubehagelig det er å våkne svett i en hotellseng der det er brukt en madrassbeskytter i plast – som selvfølgelig ikke transporterer vekk fuktighet.

Overmadrassen har flere funksjoner. Den beskytter de andre madrassene noe, samtidig som den også er det siste laget av komfort og støtte. Det er ekstra viktig at overmadrassen også er laget i materialer som er fukttransporterende. Lateks er et materiale som benyttes i mange overmadrasser.

Det er selvfølgelig flere faktorer utover sengen som påvirker søvnkvaliteten. En god seng gir likevel et godt utgangspunkt for å sove godt. Det er også viktig å ha et bevist forhold til temperaturen og ventilasjonen på soverommet. Dessuten kan både mobilskjermer og for mye lys gi dårligere søvnkvalitet. Følg godt med på slike faktorer, da får du full uttelling av investeringen din i en god seng.