Annonse

Det kan være forvirrende å prøve å sette sammen en smarthjemløsning, med tanke på at det finnes en mengde forskjellige plattformer, standarder og digitale assistenter. Som om det ikke var nok, har praktisk talt alle nettbutikker sine egne merkevarer – som dessuten i mange tilfeller viser seg å være identiske. Smarthjem-universet kommer sannsynligvis å være uoversiktlig en god stund fremover, men Zigbee er en standard som det kan være lurt å følge med på.

Zigbee enkelt forklart

Zigbee er ikke en isolert produktserie eller produsent, men heller en kommunikasjonsprotokoll og standard for sammenkobling av forskjellige smarthjem-enheter. Det betyr at det finnes Zigbee-kompatible lyspærer, temperaturmålere, bevegelsesdetektorer og mye mer. Dessuten er det da også mange forskjellige produsenter som leverer Zigbee-løsninger, derfor kan du for eksempel velge mellom utallige ulike smarte lyspærer som er Zigbee-kompatible. Når du utforsker hele universet basert på Zigbee, vil du også legge merke til at noen leverandører benytter Zigbee i tillegg til for eksempel Bluetooth. Philips Hue er en av de mest kjente leverandørene av smarte lyspærer, og de benytter en slik løsning.

Åpenheten er den store fordelen med Zigbee. I utgangspunktet er det vanlig å bygge opp et smarthjem basert på en leverandør, som for eksempel Philips Hue, Ikea eller noen annen. Ved å velge Zigbee-kompatible enheter åpner du likevel for valgfrihet frem i tid, da komponenter som støtter denne standarden i utgangspunktet skal kunne benyttes sammen med sentraler og komponenter fra andre leverandører som også bygger økosystemet sitt på Zigbee.

Fordeler og ulemper med Zigbee

Det er altså fleksibiliteten og åpenheten som er den store fordelen med Zigbee, men det finnes også andre grunner til å velge denne standarden:

  • Zigbee er laget spesifikt for batteridrevne enheter, noe som betyr at strømforbruket er svært begrenset. Det er helt nødvendig i frittstående komponenter, men kan også være greit i lyspærer som er tilkoblet strøm hele tiden.
  • Kommunikasjonen mellom komponentene kan bygges opp som et mesh-nettverk, noe som gjør at rekkevidden kan være god også i større boliger.
  • Dessuten befinner seg Zigbee-enhetene i et eget nett, noe som kan redusere risikoen for forstyrrelser eller overbelastning i det vanlige trådløse nettet.

Det finnes selvfølgelig også noen åpenbare ulemper, som det er greit å ha i bakhodet:

  • Protokollen er bygget for kommunikasjon over korte avstander, mellom 10 og 100 meter ved fri sikt. Det betyr at rekkevidden kan være betraktelig lavere i en bolig.
  • Zigbee er ikke det samme som trådløst nett, det betyr at du trenger en sentral eller «hub» for å koble en slik enhet opp mot app og fjernstyring. Noen produkter leveres med ferdig sammenkoblede brytere.

Det skjer mye i smarthjem-universet om dagen, og forhåpentligvis vil de store gigantene som Apple og Google komme til en enighet om felles standarder etter hvert. Per 2022 er likevel Zigbee en av de sterkeste kandidatene når du ser etter produkter som er «fremtidssikre», i den betydning at de kan benyttes i flere forskjellige økosystem. Se derfor etter Zigbee-merket når du handler lamper og annet utstyr til det smarte hjemmet.