Det kan være svært fristende å kjøpe nytt når for eksempel stekeovnen, kjøleskapet eller støvsugeren begynner å bli litt slitt. I noen tilfeller er det selvfølgelig også definitivt på tide å skifte ut hvitevarer og småelektrisk som begynner å dra på årene, men det kan også ofte være mulig å fornye det du allerede har.

En grundig vask – alltid det første trinnet

Til å begynne med er det alltid lurt å faktisk vaske og rengjøre den maskinen eller utstyret du synes begynner å bli slitt. Både komfyr, stekeovn, platetopp, støvsuger og mye mer har godt av en grundig vask og rens. Det finnes flere forskjellige egne vaskemidler som er laget spesifikt for å både fjerne vanskelig smuss, og samtidig beskytte overflatene.

Pyrolyse er et ord å være på utkikk når det gjelder stekeovn. Hvis ovnen din har en slik funksjon, kan den helt enkelt «brenne» bort skitt og smuss ved svært høy temperatur – og du kan tørke vekk restene med en fuktig klut.

Små reparasjoner og utskiftninger

Det er også mulig å skifte ut mange små deler og detaljer på kjøkkenmaskiner, hvitevarer og småelektrisk. For eksempel kan det være aktuelt å bytte pakninger rundt døren på komfyren, og nye stekebrett til komfyr kan være redningen hvis de eksisterende brettene ikke kan reddes.

Det finnes også reservedeler til mange støvsugere. Filtre bør skiftes med jevne mellomrom, og er nesten å regne som forbruksvarer på samme måte som støvsugerposer. I tillegg er det ofte mulig å få tak i originale nye munnstykker, støvsugerslanger og mindre reservedeler som hjul og luker. Dessuten finnes det selvfølgelig en mengde forskjellige munnstykker og andre deler som er laget for å passe til standardmålene til de ledende merkene.

Å vaske og fornye det du allerede har kan være et både økonomisk og miljøvennlig tiltak. Gjenbruk lønner seg alltid, da det er mye mer effektivt og ressursbesparende sammenlignet med gjenvinning.