Nordmenn bruker mange milliarder kroner, og utallige timer arbeid, på oppussing hvert eneste år. For mange er det en hobby som gir glede og en følelse av mestring, og du skal selvfølgelig prioritere de oppussingsprosjekter som gjør deg selv fornøyd i hverdagen. I tillegg er det likevel greit å tenke over hvilke tiltak som faktisk gir verdi for pengene – både på kort og lang sikt.

Det viktige tidsperspektivet

Tidsperspektiv er en av de viktigste faktorene når det gjelder økonomisk prioritering av oppussing. Å friske opp en bolig i forkant av salg er noe helt annet enn å rehabilitere en bolig med formål å bo der i mange år.

Det er selvfølgelig ikke alltid du vet med sikkerhet hvor lenge du skal bo et sted, men det er ofte mulig å ha en viss formening om du snart vil vurdere å flytte. En tommelfingerregel hvis du skal flytte, er å vente med de aller største prosjektene som ikke er helt kritiske, men heller jobbe med finish og overflater. Videre tar vi som utgangspunkt at du tenker bo i boligen i overskuelig fremtid.

Kritisk vedlikehold bør komme før alt annet

Å male fasaden, skifte kledning, bytte vindu eller renovere sikringsskapet er kanskje ikke de aller mest spennende oppussingsprosjektene. Det er likevel slike prosjekter du bør prioritere aller først.

  • Å skifte et vindu som har nådd sin forventede tekniske levetid vil gi deg et vindu med mye bedre isolerende egenskaper, samtidig som du sikrer en del av huset når det gjelder lekkasjer og utettheter.
  • Kledningen er husets ytterste forsvar, og det er viktig å vedlikeholde den. Jevnlig vask og maling av en fasade i tre forlenger forventet levetid betraktelig. Kledning som ikke beskytter konstruksjonen fra vær og vind må skiftes ut.
  • Det elektriske anlegget er dessverre en kilde til branntilløp, og da særlig i eldre anlegg. Et moderne sikringsskap har også andre fordeler, som jordfeilsbrytere og automatsikringer.

Det er kanskje ikke umiddelbart åpenbart hvorfor denne typen utbedringer gir verdi, da de er lite synlige. Samtidig bidrar de både til umiddelbare besparelser, som lavere kostnader til oppvarming, og mer langsiktig verdi, som redusert vedlikehold ved å male i tide. Dessuten er det, når det gjelder blant annet det elektriske anlegget, et spørsmål om liv og helse.

Dyre oppussingsprosjekter – bad og kjøkken

Å male veggene på et rom, eller legge et nytt laminatgulv, kan sjelden slå feil. Materialene er rimelige, tidsbruken er begrenset og du får relativt umiddelbar uttelling for jobben. Enkel overflatebehandling er også noe som ofte anbefales i forbindelse med salg av bolig.

Totalrenovering av bad eller kjøkken er vanskeligere regnestykker, også når du planlegger å bo i boligen. Det er selvfølgelig ikke lurt å vente med badet helt til du opplever en vannlekkasje eller annen skade, men samtidig er det mulig å utvide levetiden en god del. Å installere et dusjkabinett er sannsynligvis et av de aller enkleste tiltakene, som lar deg glemme utbedring av membran i mange år fremover.

Husk på de økonomiske effektene neste gang du puser opp – da er det enklere å ta gode valg.