Patellaluksasjon er en tilstand som påvirker kneleddet, der kneskålen (patella) glir ut av sin normale posisjon i kneets spor. Denne tilstanden kan være medfødt eller utvikle seg over tid, og er særlig vanlig hos små og mellomstore hunderaser. Patellaluksasjon klassifiseres vanligvis i ulike grader, fra mild (grad 1) til svært alvorlig (grad 4), basert på hvor lett kneskålen forflytter seg ut av posisjon og hvor vanskelig det er å korrigere den.

Symptomer på patellaluksasjon inkluderer halting eller unormal gange, synlig ubehag ved bevegelse, og i alvorlige tilfeller, konstant smerte eller manglende evne til å bruke det berørte benet. Hunder med mild patellaluksasjon kan ikke vise tydelige symptomer, mens de med mer alvorlige tilfeller kan oppleve hyppige eller konstante problemer.

Årsakene til patellaluksasjon kan være varierte, inkludert genetiske faktorer, traumer, feil utvikling av kneleddet, eller slitasje over tid. Noen raser har en høyere predisposisjon for tilstanden, noe som tyder på en arvelig komponent.

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av luksasjonen. Mildere tilfeller kan håndteres med konservativ behandling som vektstyring, fysioterapi, og anti-inflammatoriske medisiner. Kirurgi kan være nødvendig for mer alvorlige tilfeller for å korrigere feilstillingen i kneleddet og stabilisere kneskålen. Kirurgiske prosedyrer varierer avhengig av den spesifikke tilstanden til kneleddet og kan inkludere dypegjøring av groeven som kneskålen hviler i, rekonstruksjon av leddbånd, eller omforming av benstrukturer.

Rehabilitering etter kirurgi er viktig for å gjenopprette funksjon og styrke i kneleddet. Dette kan inkludere fysioterapi, kontrollerte øvelser, og gradvis økning av aktivitetsnivået.

Forebygging av patellaluksasjon innebærer oppdrettspolitikker for å minimere risikoen for arvelige tilfeller, samt tiltak for å opprettholde en sunn vekt og muskelstyrke hos hunder for å redusere stress på kneleddene.

Patellaluksasjon er en tilstand som krever nøye oppmerksomhet og behandling for å sikre høyest mulig livskvalitet for de berørte dyrene. Tidlig påvisning og riktig behandling kan bidra til å minimere langsiktige komplikasjoner og smerte for hunden.