Gjennom vinteren er det mange nordmenn som koser seg innendørs, med fyr i peisen og et lunt pledd. Hagen er snødd over, og det er ingen som prøver å male fasaden i minus tjue. Det er likevel noen ting du kan passe på gjennom vinteren.

Pass på inneklimaet

Fyringssesongen fører med seg store endringer når det gjelder inneklimaet. Som regel vil den relative luftfuktigheten være lavere om vinteren, fordi tørr utendørsluft føres inn i boligen og varmes opp. Likevel kan det også oppstå fuktighetsproblemer i løpet av vinteren, særlig når fuktig varm luft treffer kalde vegger eller vinduer.

Moderne boliger har såkalt balansert ventilasjon. Det betyr at du egentlig bare trenger å passe på at ventilasjonsanlegget er i gang, og at du skifter Systemair-filter – eller tilsvarende filter til andre merker. Det er enkelt å finne Systemair filter, kjøp her og motta de i posten i løpet av kort tid.

Det er uansett greit å følge med på luftfuktigheten i boligen i løpet av både vinteren og andre årstider, og noen enkle sensorer gjør at du alltid har full kontroll.

Følg med ved værskifte

Norske boliger er heldigvis konstruert for å tåle tøft klima, både i form av regn, snø og skiftende temperaturer. Det er likevel greit å passe på boligen ved værskifter:

  • Ved ekstreme snømengder kan det være nødvendig å fjerne snø fra taket noen steder. Det stilles selvfølgelig strenge krav til hvor mye snø et tak skal kunne håndtere, men rådfør deg med fagfolk hvis du er usikker.
  • Sjekk også at takrenner og nedløpsrør er åpne før vinteren kommer. I noen tilfeller er det også viktig å følge med på at ikke vann fryser i takrenner og nedløpsrør.

Til slutt kan det generelt være greit å ta en runde rundt huset med jevne mellomrom i løpet av vinteren, for å ta en titt på fasade, vinduer, eventuelle varmepumper og andre konstruksjoner.