Det forskes hele tiden på hundefór, og en av de tingene det forskes mye på er om det finnes metoder for å sette sammen ingrediensene på en måte som gir bedre utnyttelse av maten. Teknologien er kommet langt på dette området. Noe som nettsiden teknologienera.no er opptatt av

Stipendiat Stine Gregersen Vhile fra Oppegård har tatt doktorgrad på blant annet ulike metoder for å vurdere opptak av næringsstoffer hos hund. Hennes forskningsarbeid har hatt som mål å øke kunnskapen om fordøyeligheten av protein i hundefôr.

Hun har blant annet kommet frem til at fiskemel tas best opp av kroppen mens kjøttbeinmel fra slakteribiprodukter, med høyt innhold av bein, kom langt ned på listen.

En annen ting forskere har kommet frem til er at hunder ønsker fett hvis de selv fikk velge. Når hunder får velge selv kjører de en fettrik diett viser en rapport fra forskere i Australia og New Zealand utført i 2012. Studien er publisert i tidsskriftet Behavioral Ecology.

Hundene i studiet tok matvalg som gjorde at hele 63 prosent av energiinntaket deres kom fra fett. Dette gjaldt både små og store hunder.

– Jeg er ikke overrasket, sier Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis i husdyrnæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Ahlstrøm sier at hunder er spesialister når det gjelder å utnytte fett som energikilde.

– Ulven som hundene stammer fra, er langdistanseløper. Den har veldig høyt oksygenopptak og kan forbruke fett på en mye bedre måte enn mennesker.

Fett er lettfordøyelig, samtidig som fettet setter en smak på maten som hundene i denne studien tydeligvis likte. Det var ingen forskjell mellom de ulike rasene.

Mens forskerne og de teknologiske miljøene jobber på spreng med å utvikle hundemat av ekstrem høy kvalitet som gjør at våre firbeinte venner får et langt og godt liv, får vi gjøre våre innkjøp av dyremat der hvor vi får kvalitetsfóret rimeligst.