De aller fleste nordmenn har et forhold til Rubiks kube, selv om det er få som faktisk har løst det utfordrende tredimensjonale puslespillet. En vanlig Rubiks kube er bygget opp med tre ganger tre ganger tre flater, men det finnes også en mengde andre versjoner. Rubik’s cube 4×4 er neste trinn opp i vanskelighetsgrad over den «vanlige» kuben.

Grunnleggende om Rubiks kube i forskjellige størrelser

Det er mulig å konstruere versjoner av Rubiks kube i mange forskjellige størrelser. Den minste kuben vil logisk være 2*2*2, det vil si bare et trinn ned fra den vanlige versjonen med 3*3*3. Det er laget varianter av Rubiks kube i størrelser helt opp til 33*33*33, men en slik kube er vanskelig å bruke på noen praktisk måte. Mange mener at det er 17*17*17 som er den største størrelsen som faktisk kan løses på en fornuftig måte.

Å gå en størrelse opp fra den vanlige standardkuben, kjøp Rubik’s cube 4×4 for å komme i gang med litt større kuber, er ikke uoverkommelig sammenlignet med en standard Rubiks kube. Slike kuber med 4*4*4-oppsett er mulige å løse, samtidig som de også har en fornuftig pris. Denne versjonen kalles også for Rubik’s Revenge.

Rubiks kube som konkurransegren

Å løse Rubiks kube er en egen konkurransegren, der mange spillere fra hele verden kjemper om å løse en eller flere Rubiks kube på kortest mulig tid. Det finnes en mengde forskjellige varianter av konkurranser. Å løse én kube på kortest mulig tid er den klassiske konkurranseformen, men det er også noen som for eksempel løser Rubiks kube med bind for øynene. Det er dessuten mulig å løse kuber med større format enn 3*3*3, og Jeremy Smith innehar verdensrekorden i å løse en 17*17*17-variant: rett under 46 minutter.

Det er kanskje ikke så mange nordmenn som har ambisjoner om å delta i internasjonale Rubiks kube-konkurranser, men å løse en Rubiks kube så raskt som mulig kan likevel være en utfordring. Det gjelder selvfølgelig den vanlige varianten, men det kan også være spennende med en større versjon – hvis du føler at det hovedsakelig er raske fingerferdigheter som setter begrensninger for tidene dine med den vanlige kuben.

Derfor er det vanskeligere å løse en større kube

Det er selvfølgelig ikke overraskende at du vil bruke mer tid på å løse en større versjon av Rubiks kube. Du har jo helt enkelt flere flater å forholde deg til, som må flyttes til riktig sted på kuben. Dessuten er det ikke sikkert at algoritmer, det vil si forskjellige sett med regler for bevegelser som skal flytte et antall flater til et annet sted uten å påvirke noen andre, fungerer på samme måte som på en vanlig kube.

I tillegg vil vanskelighetsgraden til en Rubiks kube ikke vokse lineært med sidelengde, og da ikke en gang lineært med det totale antallet flater – som vokser fra 54 til 96 allerede når du går opp et trinn fra den vanlige kuben. Derfor er også en 4×4-kube en skikkelig utfordring selv for erfarne Rubiks kube-entusiaster.