Det er i så fall fullt forståelig, for man trenger ofte litt ekstra penger i hverdagen. Det er ikke sånn at det hele tiden behøver å være snakk om hundre tusenvis av kroner. For noen kan det være nok med noen tusen ekstra for å fullføre en shoppingrunde, for å oppgradere garderoben. Det er såkalte mikrolån det er snakk om da, hvor man vanligvis låner opp til 10 000 kroner. De fleste banker har en nedre grense på 5000 kroner for å innvilge et lån, så det er en stor variasjon i det man kan låne.

Men til tross for at det kanskje føles enkelt å låne, så er faktisk mikrolån veldig farlig. Farlig i den grad at det er lett å bli lurt av det, da det er snakk om såpass lave summer. 5000 kroner her, og 10 000 kroner der, føles ikke som mye. Men når det baller på seg, og når man også kaster inn renten, så blir kostnadene høyere enn man tror. Og er det en ting du ikke skal være i tvil om så er det at bankene skal ha pengene sine tilbake. Derfor er det viktig å tenke gjennom enhver lånesøknad, og se an om man har råd eller ei. For lyst har man nok, men det å ha råd er noe annet igjen, og som sagt, det kan fort vekk koste mye mer enn du tror.

Hva du bør vite om

Først og fremst bør du ta en titt på kostnadene. Det er viktig, for som sagt, et lån på 5000 kroner kan føles lite, men om du lar det trekke for langt, så vil det koste mye. Hos Swiftbanker kan du søke om lån og da kan du få en nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %, og en effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Hvis du for eksempel låner 150 000 kroner over 10 år med en effektiv rente på 13,2%, ligger kostnaden på 112 573 kroner. Lånet blir altså totalt på 262.573. Dette er høyere sifre enn det vi snakker om, men prinsippet er det samme, og gir et godt bilde på hva som forventes av deg.

Det er altså derfor det er så viktig å være nøye, for et mikrolån kan føre til enda et osv. Da er det fort gjort at lånene blir mange, rentene mange og betalingene for store i forhold til det du er komfortabel med. For all del, om du er komfortabel og har en god inntekt så klarer du deg bra. Men det er noe å være bevisst på, slik at man gjør det riktige valget for ens økonomi og for familien.

Husk at du kan bruke et mikrolån på akkurat det du vil selv. Det er ikke en bank som kommer til å spørre deg, og du står fri, enten det er sko, klær eller møbler til hjemmet. Det er en frigjørende følelse i det. Og så lenge du er klar over hva som forventes av deg, så vil det nok gå bra!